De bestemmingen

Om toelating tot de V.S. te krijgen moet je in het bezit zijn van een visum. Je hebt geen visum nodig als je paspoort is uitgegeven in een van de 27 landen die deelnemen aan het “Visa Waiver Program”, Nederland en BelgiĆ« behoren ook tot die landen. Om toelating tot de V.S. te kunnen vragen onder het visumontheffingsprogramma, dient men in het bezit te zijn van een machinaal leesbaar paspoort of een visum voor de V.S. (een visum geldt ook als machinaal leesbaar). Dit geldt ook voor houders van een diplomatiek of dienstpaspoort en voor kinderen. Een kind kan reizen op het paspoort van een van de ouders wanneer het in dat paspoort een eigen visum heeft. Reizigers die niet in het bezit zijn van een dergelijk machinaal leesbaar paspoort moeten een B visum hebben. ( Alle Nederlandse paspoorten uitgegeven sinds 1 januari 1995 zijn machinaal leesbaar. Belgische paspoorten op een gemeentehuis uitgegeven vanaf maart-april 2001 zijn machinaal leesbaar. Belgische paspoorten op een ambassade of consulaat uitgegeven vanaf december 2002 zijn machinaal leesbaar. )

Ga je naar Amerika voor een verblijf langer dan 90 dagen, om te studeren of om te werken, dan heb je wel een visum nodig.

Houders van een Nederlands paspoort zonder visum opgelet: vanaf 26 oktober 2004 moeten leden van families en groepen ieder een eigen paspoort hebben, ook zuigelingen. Het machinaal leesbare gedeelte in het paspoort (MRZ = machine readable zone) betreft in de regel uitsluitend de houder van het paspoort. In het paspoort bijgeschreven familieleden kan de toegang tot de V.S. zonder visum in zo’n geval geweigerd worden.

Op 26 Augustus 2006 is Nederland begonnen met het uitgeven van elektronische paspoorten
( Belgie eind 2004 ). Met deze paspoorten kun je ook onder het Visa Waiver Program naar de States.

Als je paspoort voor deze datum is afgegeven ( op voorwaarde dat het een individueel machinaal leesbaar paspoort is ) kun je nog gebruik maken van dit paspoort ook al bevat het geen biometrisch kenmerk, dat wil zeggen tot de datum einde geldigheid die in het document staat vermeld

Vanaf 30 september 2004 wordt bij elk bezoek aan de States van elk persoon die onder het “Visa Waiver Program” reist twee digitale vingerafdrukken genomen en een digitale foto gemaakt. Houdt er rekening mee dat je paspoort geldig moet zijn t.m. de dag dat je de V.S. verlaat. Het hoeft dus niet nog 6 maanden erna geldig te zijn. Wil je b.v. de maximale 90 dagen verblijven maar je paspoort is nog maar 50 dagen geldig mag je maximaal maar 50 dagen verblijven.

Ben je niet in het bezit van de Nederlandse of Belgische Nationaliteit, dan dien je bij de Ambasade van je thuisland te informeren welke documenten je nodig hebt.

Aan boord van het vliegtuig op de heen vlucht krijg je van het cabinepersoneel een visumonthef- fingsformulier uitgereikt ( Visa waver form I-94W voorbeeld ). Dit formulier dien je correct en volledig in te vullen en op de luchthaven van aankomst aan de ‘immigrationofficer’ te overhandigen. Denk eraan dat je zonder pardon wordt teruggestuurd naar het einde van de rij indien het formulier niet volledig of niet op de juiste manier is ingevuld of indien er iets niet klopt met de gegevens in je paspoort.

Tijdens de vlucht krijg je naast een groen Visa Waiver formulier ( I-94W ) dat een visum vervangt nog een ( Customs Declaration 6059 B voorbeeld ) formulier. Hierop moet je aangeven of je groente, fruit, vlees, vleesproducten, planten, plantproducten, dieren, vogels en eieren meeneemt naar de States. Het meenemen van deze producten is in de meeste gevallen verboden. Een officer van de Animal and Plant Health Inspection Service controleert of de informatie op het Customs Declaration formulier juist is ( Failure to declare any items may result in delays and fines of up to $1,000. ).
Sinds BSE, mond en klauwzeer en vogelpest wordt hierop streng ( met snuffelhonden ) gecontroleerd. Voorkom problemen en neem deze spullen niet mee naar de VS of zorg dat ze voor aankomst in de states opgegeten zijn.

Het Biometrisch paspoort is op 26 augustus 2006 in Nederland ingevoerd. Dat betekent dat houders van deze nieuwe paspoorten gewoon kunnen reizen onder het Visa Waiver Program.
Belgiƫ geeft al sinds eind 2004 Biometrische pas-poorten uit

Beschik je nog over een paspoort voor deze datum uitgegeven kun je dit gewoon blijven gebruiken, dat wil zeggen tot de datum einde geldigheid die in het document staat vermeld.