Dinosaur National Monument

 
 


 

Park informatie

Precies op de grens met Utah en Colorado ligt bij de plaats Vernal het Dinosaur National Monument. Het park bestaat  uit twee  gedeelten, een vindplaats van dinosaurusbotten en een

canyon gevormd door de Green en Yampa rivier. Vernal, een grotere plaats 15 mile ten westen van Dinosaur, is helemaal ingesteld op de toeristen die het park bezoeken, en de vele hobby archeologen die in de omgeving naar dino resten zoeken. Als je de stad inrijdt wordt je al meteen begroet door een reusachtige roze dinosaurus. In Vernal tref je verder genoeg motels en restaurants. De eerste ingang van het park ligt aan state-40 bij het plaatsje Jensen. 


De weg voert naar Dinosaur Quarry, de plek waar Earl Douglass in 1909 de dinosaurusfossielen ontdekte. In 1915 werd het gebied een National Monument. Je kunt met je auto tot bij de Quarry rijden, maar in het hoogseizoen moet je de auto op de hoofdparkeerplaats zetten en kun je met de gratis shuttlebussen naar de Quarry. De vindplaats (Quarry) van de ruim 1600 dinosaurusbotten wordt overdekt door een glazen gebouw. Het bestaat gedeeltelijk uit een tentoonstelling van dinosaurussen, kleine souvenir winkel en de eigenlijke vindplaats. Via een wenteltrap kun je naar het uitkijkplatform. Voor je ligt dan een bijna 15 meter hoge wand vol met versteende botten. De wand is een versteende zandbank die 70 miljoen jaar geleden in de bocht van een rivier heeft gelegen. Dinosaurussen die de rivier overstaken zijn door het woeste water meegesleurd, verdronken en op de zandbank gestrand. In de loop van duizenden jaren is zo een flinke laag ontstaan waar de Quarry het overblijfsel van is. Er werken nog steeds paleontologen aan de vindplaats op zoek naar onbekende dinosaurus soorten.


Vanaf Dinosaur Quarry kun je de Cub Creek Scenic Drive volgen. Een weg van 17 kilometer lengte die je langs een Canyon van zandsteen, de Green River en rotstekeningen van Indianen voert. Deze stam behoorde tot de Fremont Culture en tekenden de afbeeldingen 1000 jaar geleden op de zandsteen. Aan het einde van de weg kom je bij de verlaten ranch van Josie Morris. Zij leefde hier helemaal alleen met haar dieren van 1914 tot 1964. Als je wilt wandelen kun je hier de ruim 3 kilometer lange Red Rock Nature Trail volgen. Het pad voert je langs felgekleurde rotsformaties en door de woestijnvegetatie, niet erg spectaculair. 


In 1938 werden de canyons van de Green en Yampa rivieren toegevoegd aan het park. Dit gedeelte van het park is voor de natuurliefhebber een stuk interessanter. Je komt er door state-40 oostwaarts te volgen en 2 mile na het plaatsje Dinosaur linksaf te slaan. Dit is de Harpers Corner Scenic Drive een weg van 31 mile. Op dit punt ligt ook het Headquarters Visitor Center, naast een gratis routebeschrijving kun je er een 10 minuten durende diavoorstelling over Dinosaur Nat'l Park bekijken. De weg slingert langzaam stijgend door de heuvels tot hij uiteindelijk bij de canyon rand uitkomt. Hier kom je verschillende uitkijkpunten tegen die spectaculaire vergezichten op de Green River bieden. Aan het eind van de weg begint de 3 kilometer lange ( heen en terug ) Harpers Corner Trail, een gemakkelijk pad dat diverse uitkijkpunten van wel 800 meter hoogte loodrecht naar beneden kent, Whirlpool Canyon, Mitten Park Fault, Yampa Canyon en Echo Park allemaal even spectaculair.


Dinosaur National Park is misschien wel een minder bekend en bezocht park, zeker het gedeelte van de Canyons, maar is  een bezoek zeker meer dan waard.


Canyon area visitor center is gesloten van 29 oktober tot 29 februari

Entree: $ 10.00 ( entreebewijzen alleen bij de Quarry te koop )   
 

Comments & Suggestions welcome      Disclaimer          Sitemap         Link naar ons

Web Design by Leon Heiligers   Copyright 2002-2015 Lei