Bodie

 
 


Bodie is denk ik wel een van de bekendste, grootste en best bewaarde ghost towns van het westen. Bodie is een ghost town waar alles origineel is zoals het ooit was, hier kom je geen acteurs tegen die een gunfight uitvechten, een hele straat souvenirwinkeltjes of ander soort toeristen vermaak. Er zijn zelfs geen eetgelegenheden, alleen een drietal drinkfonteintjes waar je wat water kunt drinken.


In 1859 ontdekte William.S Bodey goud vlak bij wat nu "Bodie Bluff" wordt genoemd. Hij bouwde er een goudmijn en er vestigden zich al snel meer goudzoekers. In 1880 leefden er 10.000 goudzoekers, winkeleigenaren, criminelen en prostituees. En zoals alle mijnwerkersstadjes uit die tijd lagen er de nodige ( 65 ) saloons. Hier werd het zuur verdiende geld uitgegeven aan drank, vrouwen en gokken. Overbodig te vermelden dat deze combinatie het nodige geweld tot gevolg had. De
"undertaker" ( grafdelver ) had zelden een rustige dag.
 
Bodie is net zoals elke ghost town verlaten nadat de diverse mijnen uitgeput raakten. Het gedeelte dat je nu kunt zien van Bodie is maar een klein gedeelte van de originele stad tijdens haar hoogtijdagen. In 1892 en 1932 waren er twee grote branden in de stad waarbij het grootste gedeelte van de stad ( 90% ) afbrandde. In 1961 werd de stad een national historic landmark en in 1964 werd het een California state park.

Bodie ligt vlak bij Mono Lake, ten oosten van Yosemite national park. Het park is te bereiken via State-270 waarvan de laatste drie mile een onverharde dirt-road is. In het kale heuvelachtige grasland liggen de houten huizen verspreid langs zanderige wegen. Het lijkt alsof de bewoners van de ene op de andere dag de stad hebben verlaten alles achterlatend in hun huizen en langs de weg. De huizen zijn nog steeds in de originele staat en worden alleen onderhouden om verval en instorting te voorkomen. De meeste gebouwen kun je van binnen bekijken maar er zijn ook gebouwen die gesloten zijn voor publiek.

Door de ligging van Bodie op 2500 meter hoogte is het af te raden de stad in de wintermaanden te bezoeken. Het weer kan in de wintermaanden zeer snel omslaan. Gemiddeld valt hier een twee meter sneeuw die op plaatsen kan opwaaien tot zes meter hoogte. Ieder jaar komen er wel enkele jeeps vast te zitten in de sneeuw.


In de zomer moet je rekening houden met het gemis van eetgelegenheden en tankstations. Zorg voor een lunchpakket en voldoende drinken.

In Bodie kun je de sfeer proeven van de echte ghost town zonder al de toeters en bellen van de Amerikaanse pretpark industrie.


Entree $ 7.00 p.p. 17 jaar en ouder. T.m. 16 jaar $ 5.00 
 

Comments & Suggestions welcome      Disclaimer          Sitemap         Link naar ons

Web Design by Leon Heiligers   Copyright 2002-2015 Lei